gepost op zondag 26 april 2015
Er is dagelijks overleg tussen de samenwerkende artsen.
Op donderdagmiddag wordt wekelijks vergaderd om medische problemen te bespreken en de praktijkorganisatie te plannen.
Vanaf volgende week mag ook België na Nederland de griep verwachten.
Wat is griep en hoe herken je het ?
Wat iedereen gewoonlijk 'griep' noemt, is vaak niet meer dan een zware, maar tamelijk onschuldige verkoudheid. Echte griep, of influenza, is de meest onderschatte ziekte die er is. Hoe herken je influenza? Er bestaat momenteel nog geen test waarmee je thuis of bij de huisarts even snel kunt bepalen of je een influenza-infectie hebt of een andere ziekte. Uiteraard kan iedereen wel de symptomen herkennen.
De belangrijkste griepsymptomen:
- Snel opkomende koorts
- Keelpijn
- Hoesten
- Spierpijn
- Rillerig
- Vermoeid en uitgeput
Nu lijken deze symptomen veel op die van een stevige verkoudheid of een andere (virus)infectie, maar wanneer deze symptomen ontstaan in een periode dat er griep heerst, is de kans wel erg groot dat het een influenza-infectie is.
Iemand met echte griep is al gauw een week uit de running, terwijl een verkoudheid met een paar dagen weer over is. Gemiddeld krijgt 10% van de volwassenen en ongeveer 30% van de kinderen echte griep tijdens de jaarlijkse griepgolf (epidemie). Iemand met influenza kan makkelijk andere mensen aansteken.
Je voelt je er doodziek door en voor sommige mensen kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Daarnaast zorgt griep voor enorme kosten in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Ieder jaar krijgt zo'n 5 tot 15% van de bevolking griep. Voor Nederland en Vlaanderen zijn dat dus één tot twee miljoen mensen.
Griep veroorzaakt al eeuwenlang zulke uitbarstingen of epidemieën. Soms ontwikkelt zich ook een nieuwe variant van het griepvirus. Dan bieden zelfs vaccinaties geen afdoende bescherming en slaat griep toe in de vorm van een wereldwijde en levensgevaarlijke epidemie, een 'pandemie'. Zo eiste de Spaanse griep in 1918 tussen de twintig en veertig miljoen slachtoffers. We hopen dan ook dat de Grote Griepmeting tot een beter inzicht in deze gevaarlijke virusziekte gaat leiden.
gepost op donderdag 27 oktober 2016
Echte griep is geen “flinke verkoudheid”. Het is een ziekte die jongeren dagen in bed houdt en waaraan jaarlijks een paar duizend oudere en verzwakte mensen sterven, ook mensen die nooit eerder griep hadden.
Een vaccin biedt een veel grotere bescherming tegen de griep en vooral tegen de ernstige verwikkeling van longontsteking. Het is nuttig voor iedereen. Elk vaccin doet jaarlijks onze weerstand toenemen.
Het is een fabel dat je ziek wordt van het spuitje. Zwangere vrouwen zijn een doelgroep. Dat zegt veel over de veiligheid. Alleen bij koorts best geen vaccinatie.
Het vaccin wordt gegeven vanaf de tweede helft van oktober tot eind november.
Voor alle 50-plussers en risico-patiënten is het vaccin kosteloos. Mensen die in de zorg of met kinderen werken krijgen het spuitje ook gratis.
U kan bij Wendy eerst een voorschrift ophalen. Krijgt u al het vaccin van uw apotheker, dan bezorgen wij u achteraf het voorschrift.
Wendy geeft u een afspraak bij één van de artsen. Wie enkel een griepprik moet krijgen zonder de arts te zien kan ook terecht bij Colette, onze praktijkverpleegkundige.
gepost op zondag 15 maart 2015
Rokers kunnen bij alle artsen van onze groep terecht voor een onderzoek van hun longfunctie.Een " blaastest" is zeer nuttig bij zowel jonge als oudere rokers, is niet pijnlijk, en neemt 20 minuten in beslag. U maakt een afspraak bij Wendy.
gepost op zondag 15 maart 2015
Voor een nuchter bloedonderzoek bij Dr Verstraeten op dinsdag- of vrijdagochtend kan u voortaan ook terecht bij zijn echtgenote, Colette. Een bloedprik met controle bloeddruk neemt amper 10 min. in beslag. Voor bespreking van het resultaat of voor medische vragen wordt dan een afspraak gemaakt bij Dr. Verstraeten zelf. Wendy geeft u een afspraak op 09/277.26.00.
gepost op zondag 15 maart 2015
Alle artsen van onze praktijk zijn er zich van bewust dat vooral de kosten voor medicatie flink kunnen oplopen. Wij vermijden medicatie voor te schrijven die niet terugbetaald wordt of die weinig meerwaarde biedt.